Bådeværftet

Husk at kigge forbi vores gamle historiske bådeværft, når du besøger Øhavets Smakkecenter. Her dufter fantastisk af harpiks, træspåner og en snert af tjære

Smakkecenterets Bådeværft bygger nye smakkejoller, laver reparationer og vedligeholder centerets egne smakkejoller.
Alle vores udlejningsjoller, kommer ind i bådeværftet én gang årligt, for at få en kærlig hånd. Derved sikrer vi at alle bådene er i god stand.
Bådeværftet fungerer ligeledes som arbejdende museum, da vi arbejder på traditionel vis med det gamle bådebyggerhåndværk,
og publikum er velkomne til at komme indenfor og kigge med, ligesom spørgsmål og erfaringer er velkomne.

Vi har bla. et samarbejde med en tysk bådebyggerskole, som hvert år sender sine elever på ophold hos os, for at de kan få indblik i traditionelt dansk bådebyggerhåndværk.

For få år tilbage byggede vi en kopi af en to-smakke fra Helnæs-bugten (nær Fåborg), samt en som nu indgår i vores sejler-skole.

Værft historie

Strynø Bådeværft er oprindeligt bygget som bådeværft i Helsingør i 1910. Her var det bådeværft indtil 1942, hvor værftet blev solgt til Carl Andreas Banke, der fik bygningen fragtet til Fjellebroen på Sydfyn. Transporten foregik på skonnerten Adele, som senere led torpedo-døden i 2. Verdenskrig.

Bådebygger Banke drev bådeværftet indtil 1952, hvor han udvandrede til Canada. Bådeværftet blev videreført af Oluf Andersen, der drev det indtil 1999, hvor han døde.

I år 2000 blev bygningen igen skilt ad, og transporteret til Strynø, hvor den blev  bådeværft for 3. gang.

Som et lille kuriosum kan det nævnes, at bådebygger Bankes 3 sønner, som idag er pensionister og bor i Canada, besøgte deres barndoms bådeværft i april 2006. De var alle 3 meget rørte over at gense deres fars bådeværft, hvor de havde leget som ganske små, før de emigrerede til Canada.

Nybyggeri

Strynø Bådeværft bygger nye smakkejoller i træ på traditionel vis.
Vi bygger kun til eget brug og i formidlingsøjemed.