Ålegræsbælter er Øhavets grønne enge under vandet. Ålegræs har brug for lys og vokser derfor kun så dybt, som lysets nedtrængning i vandet tillader. Typisk finder du ålegræsenge til omkring 3-5 meters dybde i Det Sydfynske Øhav. Bunden skal være blød/sandet og forholdsvis beskyttet, så i Danmark forekommer ålegræs stort set langs alle kyster. Bortset fra vestkysten, hvor bølgerne er for kraftige.
Ikke tang, men planter
Ålegræs og andre havgræsser er blomsterplanter (ikke tang) – så de har blomster, blade og rødder som planter på land. Ålegræs sætter skud med bundter af 3-7 græsagtige blade fra jordstængler med rødder. Rødderne kan danne et tæt net i havbunden. Ålegræs spreder sig på to måder:
- Ved at sende udløbere fra jordstænglerne. De danner kloner.
- Med frø. Kønnet formering.
Med udløbere kan ålegræsset brede sig 10-20 cm fra randen af en eksisterende bestand per år. Spredning med frø rækker over meget større afstande.
Biodiversitets ”hotspots”
Ålegræsenge har nøglefunktioner i Øhavet. De er meget produktive og er levested og opvækstområde for meget liv. Engene har stor biodiversitet. Ålegræsengen fungerer samtidig som et naturligt kystværn, fordi bladene dæmper bølgerne, og nettet af stængler og rødder stabiliserer havbunden. Derudover virker planterne som partikelfilter. Og dermed bidrager de til at holde vandet klart samtidig med, at de opmagasinerer kulstof og tilbageholder næringssalte.
Sårbare enge
Men engene er også sårbare overfor forstyrrelser.
I denne video kan du se nogle af ålegræssets udfordringer:
Kombinationen af vigtige økosystemsfunktioner og følsomhed overfor forstyrrelser er baggrunden for, at ålegræs er en indikator for god økologisk tilstand i kystområderne.
Læs endnu mere om ålegræs og om hvordan du kan hjælpe med at beskytte ålegræsengen her:
Danmarks Naturfredningsforening om ålegræs
Novagrass – et forskningsprojekt om genetablering af ålegræs