Majtræsfest på Strynø
De fleste steder har deres egne særlige traditioner og ofte også særlige retter, der spises ved særlige lejligheder eller på særlige årstider. Strynø er ingen undtagelse.
På Strynø rejser de stadig ”Majtræet” i starten af maj. Dette er en stor fest på øen, hvor mange vender hjem for at deltage.
(Fotos af Knud Mortensen)
Majtræet på Strynø var oprindeligt det, der tidligere blev fejret mange steder: ”Festen for sommerens komme”.
Festen fandt oprindelig sted på Valborgsaftens dag – den 1. Maj. Det var bl.a tidspunktet for heksesabbaten eller heksemøde på Bloksbjerg. Koste og lignende skulle derfor aftenen før være låst inde. Ungdommen drog i skoven for at plukke blomster og grønne grene. Majtræet skulle hjemføres. Der var en meget festlig stemning denne aften.
Se her en gammel film fra ca. 1930 hvor majtræet rejses på Strynø.
(Majtræsfest ca 1920, foto Lokalhistorisk Arkiv, Strynø)
Majtræet er stadig noget centralt på Strynø. Og det er noget af det første de fleste besøgende på øen ser, når de er ”kommet op” fra færgen.
Der en fortsat en forening, der tager sig af Majtræet. Først og fremmest er der den årlige Majtræsfest, så er der flagdagene og der flages for medlemmer, når de har runde fødselsdage.
Derudover er der vedligeholdelse af Majtræet. Ca. fjorten dage før Majtræsfesten, bliver Majtræet taget ned. Det skal males. I den forbindelse afholdes en omvendt auktion, dvs. at den, der byder mindst, får arbejdet.
På dagen, hvor Majtræet skal rejses, afholdes Majtræsfest. Under stor festivitas rejses Majtræet, som er blevet udsmykket med tre blomsterkranse, der bliver sunget og flaget hejses. Derefter holdes den årlige majtale. Foreningen har indbudt en taler. Mange kendte personer i Danmark har været taler.
Der har også været dramatik i forbindelse med rejsning af Majtræet. For ca. 100 siden gik det galt. Majtræet fik ”overbalance” og faldt ned i det nærmeste hustag og ødelagde dette. For nogle år siden – under et uvejr – slog lynet ned i Majtræet og splintrede toppen.
Kom selv og prøv en majtræsfest!
Lær mere om traditionen med majtræet på www.strynoe.dk
Egnsretter
Hvis man vil man danne sig et indtryk af det særligt kulinariske i forhold til Strynø, må det ske som en del af hele området, dvs. Ærø, Langeland og de øvrige øer. Retterne ligner hinanden i området, men er lidt forskellige fra ø til ø.
”Pilleærter”
Strynø har en ret, som kaldes ”Pilleærter” og den er i familie med retter på de øvrige øer. Det er en sommerret. Og strynboerne har helt sikkert set frem til ”pilleærter”, efter en lang vinter, hvor der været spist meget saltet kød, kartofler og kål. ”Pilleærter” findes som sagt i forskellige former rundt på øerne.
På Strynø er det en mælkesuppe, med kartofler, gulerødder og ærter kogt i mælk. Som tilbehør blev serveret stegt flæsk, hamburgerryg eller skinke. Persille blev skåret groft og stegt i smør og drysset over suppen.
Prøv selv denne opskrift på ”pilleærter” til 4 personer:
1 l. sødmælk Nye kartofler, ca. ½ kg Nye gulerødder, ca. ¼ kg Friske ærter, ca. ¼ kg 1 bundt frisk persille 1 skive smør, ca. 50 g Hamburgerryg eller skinke i skiver eller stegt flæsk
I mælken koges kartofler og gulerødder. Lige inden kartofler og gulerødder er kogte tilsættes de friske ærter. På en pande i godt varmt smør svitses den groft hakkede persille. Suppen servers i en dyb tallerken og den stegte persille drysses på suppen. Ved siden af serveres hamburgerryg eller skinke i skiver eller stegt flæsk.
Velbekomme!